Nu toate modelele iPhone 6S sunt egale ca performanță

de: Alexandru Puiu
09 10. 2015

O nouă informație suprinzătoare a ieșit la iveală vizavi de performanța noului terminal iPhone 6S. Aparent, nu toate modele aflate în producție sunt egale ca performanță.

Pe piața de smartphone-uri există o practică un pic ciudată la care apelează anumiți producători. Aceasta constă în utilizarea de SoC-uri sau procesoare realizate de companii diferite în cadrul unor versiuni ale aceluiași telefon. Cei de la Samsung au fost primii care au făcut publică această practică în momentul în care au lansat pe piață smartphone-uri Galaxy S cu procesoare proprietare Exynos și cu SoC-uri Snapdragon.

Deși performanța în ambele cazuri, în mare parte era similară, în funcție de zona de pe mapamond din care achizționați telefonul, deși se chema la fel, putea practic să aibă o configurație hardware diferită. Partea interesantă este că cei de la Apple nu au promovat sub nici o formă un astfel de gest vizavi de producția de iPhone 6S. Nu a trecut prea mult timp însă până a ieșit la iveală faptul că pe piață la această oră se află dispozitive cu SoC-uri Apple A9 produse de Samsung sau SoC-uri Apple A9 produse de TSMC.

Având în vedere că o parte din benchmark-uri nu au scos la iveală diferențe de performanță între iPhone-urile 6S cu procesor TSMC și cele cu procesor Samsung, în mare parte nu s-a mai insistat pe această particularitate. Din păcate, deși diferența nu ține de viteza de operare, se reflectă în discrepanțe la fel de importante de altă natură. Este vorba de autonomia bateriei.

Capturile de ecran pe care le vedeți mai jos sunt desprinse dintr-un test de autonomie realizat cu Geekbench 3 și au apărut de câteva zile pe Reddit, urmând ca după câteva zile, când le-a fost testată autenticitatea, să fie preluate de MacRumors. Concluzia este cât se poate de simplă. Un iPhone cu SoC A9 produs de TSMC se pare că are o autonomie cu aproximativ 2 ore de utilizare intensă în plus față de același iPhone 6S cu un SoC Apple A9 realizat de Samsung. Discrepanța este de la șase ore și cinci minute până la șapte ore și cincizeci de minute.

,,Am rulat acest test de câteva ori, iar rezultatele au fost consistente. De fiecare dată am înregistrat aproape două ore diferență. Ambele telefoane au fost testate restaurând pe ele același backup cu aceleași setări. Am încercat de asemenea să le testez ca telefoane noi, iar rezultatele au fost similare.” Persoana care a postat imaginea pe Reddit a încercat să spulbere orice idee că testele ar fi fost măsluite. Unii au zis că deși este realizat cu un proces de fabricație pe 16 nm, SoC-ul A9 al celor de la TSMC este mai rapid decât cel al Samsung construit pe 14 nanometri.

În altă ordine de idei, acestea sunt doar benchmark-uri și nu trebuie neapărat clasificate ca fiind litere de lege, având în vedere că nu oglindesc neapărat scenarii de utilizare practice, uzuale.